Practische tips voor deze Electronic Press Kit

Alle informatie in deze EPK is vertrouwelijk. Alle rechten voorbehouden. De muzikale content, foto’s of video’s op deze webpagine mogen niet gepubliceerd, uitgezonden of verdeeld worden zonder uitdrukkelijk toestemming. Bij deze vragen we u dan ook geen links van deze epk of de link naar de EPK zelf te delen voor een algemeen publiek. Bedankt alvast voor uw begrip

Indien mogelijk zouden we vriendelijk willen vragen om een link naar de instagram pagina van de artist studio van de muzikant (@valeryvermeulen.studio) te willen opnemen voor communicatie naar algemeen publiek.

Hartelijk dank bij voorbaat.

Inhoud van de EPK

  • Audio
  • Over het album Mikromedas AdS/CFT 001
  • Artist bio (voor pers)
  • Persfoto’s
  • Video
  • Publicaties
  • Uitgebreide artist bio
  • Contact

Audio

Preview van het album

Luister naar het volledige album via https://kud.li/ash141

Over het album Mikromedas AdS/CFT 001

3 dimensionale computationale visualisatie van de interne structuur van een zwart gat

Mikromedas AdS/CFT 001 is het nieuwe concept album van Dr Valery Vermeulen. Het album is een zoektocht naar van de ware aard van de fysische realiteit en een trip naar een van de meest raadselachtige en exotische objecten in ons universum; zwarte gaten.  Met het album verkent Vermeulen nieuwe manieren om kunst en wetenschap te verbinden. De muziek op Mikromedas AdS/CFT 001 werd gecrëerd door middel van de sonificatie van data stromen afkomstig van diverse simulatie modellen van zwarte gaten.

Mikromedas AdS/CFT 001 wordt op 03/12 uitgebracht op het Londense label Ash International, onderdeel van het befaamde Touch label. Voor publishing en licensing van het album werd getekend bij Touch Music. De mastering van Mikromedas AdS/CFT 001 gebeurde door Simon Scott (SPS Mastering), ook gekend als drummer van de shoegaze band Slowdive.

Exclusieve data die gebruikt werd voor de productie van het album is afkomstig van gravitatiegolven voortgebracht door samensmelting van zwarte gaten, neutronen sterren, simulaties van de banen van elementaire deeltjes nabij de event horizon van verschillende types zwarte gaten en data afkomstig van witte dwergen.

Voor het verkrijgen van deze data werd samengewerkt met verschillende academische partners en wetenschappers waaronder het Department of Physics and Astronomy aan de University of Alabama (US), het Instituut voor Theoretische Fysica aan de KU Leuven (BE), the Centrum voor Plasma-Astrofysica aan de KULeuven (BE), het Departement Wiskunde aan de Universiteit Anwerpen (BE), natuurkundigen Prof. Dr. Matthias Kaminski, Prof. Dr. Thomas Hertog, Dr. Casey Cartright, Dr. Ileyk El Mellah, Dr. Bart Ripperda, Dr. Fabio Bacchini en Prof. Dr. David Eelbode.

De realisatie van het album Mikromedas AdS/CFT 001 werd mogelijk gemaakt door een co productie met Concertgebouw Brugge (BE) en Baltan Laboratories (NL).

Door de domeinen van wiskunde, theoretische natuurkunde en muziek met elkaar te kruisen, is Vermeulen erin geslaagd om met behulp van data sonficatie nooit eerder vertoonde klanken naar buiten te brengen en de luisteraar mee te nemen in een trip doorheen een multidimensionaal universum dat deep space en onze realiteit met elkaar verbindt.

Artist bio (voor pers)

Valery Vermeulen heeft een uniek profiel in het Belgische muzieklandschap. Met een achtergrond in zowel wiskunde (Phd aan UGent) als muziek (KASK-Conservatorium School of Arts Gent), zoekt hij om deze beide passies te combineren in verschillende projecten. Gedreven door onvervalste nieuwschierigheid en fascinatie voor de dieperliggende structuur van  onze realiteit en een vastberadenheid om muzikale grenzen verleggen, evolueert Vermeulen’s werk voortdurend. Zijn artistieke experimenten gaan van het gebruik van AI, algoritmische muziek compositie, biofeedback en emoties in zijn EMO-Synth project over hypothesische reizen naar centrum van onze melkweg tot het muzikaal gebruik van structuur en fysica van zwarte gaten.

Vermeulen’s creatief proces is even intrigerend en onvoorspelbaar als de muziek die hij produceert. Het ontwerp en ontwikkeling van algoritmes om data en wiskundige modellen tot muziek instrumenten om te vormen staat hierbij centraal. Deze benadering resulteert in de creatie van meeslepende en beklijvende sci-fi muzikale producties waarin intuïtie en logica elkaar op een vernieuwende manier kruisen.

Vermeulen’s installaties en performances werden zowel in binnen- als buitenland op diverse festivals en venues getoond waaronder  Hause der Kulturen der Welt (Berlijn, DE), CTM Festival (Berlijn, DE), Slingshot Festival (Atlanta, US), KIKK Festival (Namen, BE), Bozar (Brussel, BE), Concertgebouw Brugge (BE) and Muziekgebouw aan ‘t Ij (Amsterdam, NL) als support act voor electronisch muzikant Alva Noto die onder meer meeschreef aan de soundtrack voor de film “The Revenant”.

Pers foto’s


Eén dimensionale visualisatie van gravitatiegolven afkomstig van een simulatie van een samensmelting van twee zwarte gaten

Twee dimensionale visualisatie van gravitatiegolven afkomstig van een simulatie van een samensmelting van twee zwarte gaten


Simulatie van de baan van een elementair deeltje nabij de event horizon van een zwart gat


Simulatie van de baan van een elementair deeltje nabij de event horizon van een zwart gat

Twee dimensionale visualisatie van gravitatiegolven afkomstig van een simulatie van de samensmelting van twee zwarte gaten


Foto door Jaromir Mulders. Artistieke interpretatie van magnetohydrodynamische verstoringen veroorzaakt door zwart gat


Foto door Jaromir Mulders. Artistieke interpretatie van de samensmelting van zwarte gaten

Foto door Carolien Teunisse

Video

Publicaties

  • Vermeulen, V.  (2014)  Affective computing and psychophysiology as new ways for interactive music compositions and performance. In eContact! 16.3.
    Link: http://econtact.ca/16_3/vermeulen_affectivecomputing.html
    //
  • Huylebrouck, D.  (2014)  Muziek op maat (in Dutch). (Article on EMO-Synth project) In EOS, issue april 2014.
    Link: http://eoswetenschap.eu/content/eos-april-2014
    //
  • Vermeulen, V.  (2012)  The EMO-Synth, an emotion driven music generator. In: eContact 14.2! Biotechnological Performance Practice.
    Link: http://econtact.ca/14_2/vermeulen_emosynth.html
    //
  • Vermeulen, V.  (2012)  The EMO-Synth, an intelligent music and image generator driven by human emotion. In Proceedings of the 15th Generative Art Conference GA2012.
    Link: http://www.generativeart.com/GA2012/valery.pdf
    //
  • Leman, M., Vermeulen, V. et al.  (2005)  Prediction of Musical Affect Atribution Using a Combination of Structural Cues Extracted From Musical Audio. Journal of New Music Research, 34, no 1, pp. 39-67.
    //

Uitgebreide artist bio

Valery Vermeulen heeft een uniek profiel in het Belgische muzieklandschap. Met een achtergrond in zowel wiskunde (Phd aan UGent) als muziek (KASK-Conservatorium School of Arts Gent), zoekt hij om deze beide passies te combineren in verschillende projecten. Gedreven door onvervalste nieuwschierigheid naar en fascinatie voor de dieperliggende structuur van  onze realiteit en een vastberadenheid om muzikale grenzen verleggen, evolueert Vermeulen’s werk voortdurend.

Zijn artistieke experimenten gaan van het gebruik van Artificiële Intelligentie, algoritmische muziek compositie, biofeedback en emoties in zijn EMO-Synth project tot samenwerking met Prof. Dr Thomas Hertog, voor malig medewerker van Stephen Hawking, om gravitatiegolven afkomstig van de versmelting van zwarte gaten te vertalen in muzikale composities. Vermeulen’s creatief proces is even intrigerend en onvoorspelbaar als de muziek die hij hiermee produceert. Het ontwerp en de ontwikkeling van algoritmes om data en wiskundige modellen tot muziek instrumenten om te vormen staat hierbij centraal.

Vermeulen’s benadering resulteert in in de creatie van meeslepende,  en beklijvende sci-fi muzikale producties waarin intuïtie en logica elkaar op een vernieuwende manier kruisen. Buiten de productie studio kan je Valery tegenkomen als gast professor aan het KASK-Conservatorium | School of Arts Gent , als onderzoeker verbonden aan het Departement Wiskunde aan de Universiteit Antwerpen, als gast docent verbonden aan de Master ArtScience opleiding aan KABK Den Haag (NL), en als statistisch expert, data wetenschapper en consultant.

Projecten in Vermeulen’s artistiek portfolio omvatten naast Mikromedas ook nog; Krystal Ball and EMO-Synth.

-Krystall Ball is een artistiek, politiek en economisch geïnspireerd multimedia project dat zich richt op het technocratische hyperkapitalisme, cyclische financiële crisissen, interactieve systemen en stochastische en algortmische compositie techieken die teruggaan naar het pionierswerk van componist en architect Iannis Xenakies in de jaren zestig. (meer info via: https://www.valeryvermeulen.net/works/krystalball/).

-Met het EMO-Synth project richt Vermeulen zich op het ontwerp en implementatie van een interactief multimedia systeem waar automatisch gegenereerd geluid en muziek gestuurd worden door de emotionele reacties van de gebruiker. Meer info via: https://www.valeryvermeulen.net/works/emo-synth/).

Vermeulen’s installaties en performances werden uitvoerig in binnen en buitenland getoond. Locaties, festivals en venues waar zijn werk werd getoond omvatten onder meer Hause der Kulturen der Welt (HKW, Berlin), CTM (Club TransMediale) Festival Berlin, KIKK Festival (Namen, BE), Slingshot Festival (Atlanta, US), Bozar (Brussel), Concertgebouw Brugge (Brugge, BE), Muziekgebouw aan ‘t IJ (Amsterdam, NL), TEDxFlanders (Antwerp, BE), Atomium (Brussel, BE), MHKA (Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, BE), Muziek Instrumenten Museum (MIM, Brussels, BE), Beursschouwburg (Brussels, BE), Z33 (Hasselt, BE), STUK (Leuven, BE), Vooruit (Gent, BE), Tour & Taxis (Brussel, BE), Oortreders Festival (Musica, Neerpelt, BE), Economia Festival (Baltan Laboratories, Eindhoven, NL), TECART Festival (Rotterdam, NL), IMT (Institute for Advanced Studies, Lucca, IT), Technisch Museum Zagreb (Zagreb, HR), GOGBOT Festival (Enschede, Nl), State Festival (Berlin, DE), SPEKTRUM Art|Science Community (Berlin, DE), Sound Scapes & Sound Identities (Beseno, IT), Liebig 12 Gallery (Berlin, DE), GRETA Gallery (Zagreb, HR) op Radio Eins (DE), KLARA (BE), Radio1 (BE), Radio2 (BE) and Studio Brussels (BE), Ketnet en TV Brussel.

Contact

email: valery@valeryvermeulen.net
instagram: @valeryvermeulen.studio
web: www.valeryvermeulen.net